Finlandskryss! | Lininski

Lininski

Annons

Finlandskryss!

012I helgen gjorde vi en Färjan-kryss, ja, vi åkte inte med Cinderella….vi åkte inte ens med Vikingline (till min kusins stora förskräckelse eftersom hon jobbar som säljare för just det rederiet) utan vi åkte med Tallink Silja och Silja Serenade. Silja Serenade och hennes tvillingsyster Silja Symphony är två fartyg som går mellan Stockholm och Helsingfors och jag hade lyckats komma över ett rabatterbjudande som gjorde att jag, mina två systrar och våra äkta hälfter kom undan med 650 kronor per par och då ingick två frukostbufféer och en middagsbuffé i det priset. Nu valde vi att bo i C-hytt…som är de sämsta hytterna…som inte har gjorts något åt sedan båten byggdes på (tror vi att dömma av inredningen) 80-talet…som ligger på plan 2…under två plan med bildäck. Kort sagt, få inte klaustrofobi, tänk inte på att det är fem (5) våningar till närmsta utgång och tänk absolut INTE på Estonia. Jaja, vi skulle ju inte sitta i hytten större delen av tiden så det var bara att bita ihop och hoppas på det bästa när man begav sig ner i katakomberna.
Bortsett från de allt annat än upplyftande hytterna i C-klass så var båten kanonfin. Genom hela båten sträcker sig en gågata med butiker, restauranger, pubbar och dansställen. Högst upp på plan 13 finns det en nattklubb där vi bara gjorde en snabbvisit då vi konstaterade att vi kände oss som dinosaurier, förutom min man, 40 år och “lätt” berusad, som tyckte att han smälte in jättebra bland alla fjortisar. Kan tilläggas att han hade svårt att få i sig frukosten dagen efter så förstår ni nivån han befann sig på. 😉
Väl på fast mark i Helsingfors på lördagen, besökte vi en saluhall, en marknad och Stockmanns (Helsingfors motsvarighet till NK) innan vi gick ombord igen för att ta oss en tupplur innan det var dags att göra sig iordning inför kvällen. Kväll två var det middagsbuffé och den var helt fantastisk, ingenting saknades och allt smakade ljuvligt, från förrätterna till desserterna, jag var så mätt så jag trodde klackarna skulle vika sig när vi gick därifrån för att gå till en bar och ta en drink. Som tur hade jag inför resan införskaffat både trosor, strumpbyxor och underklänning som skulle hjälpa till att pusha in, upp och ut på de rätta ställena. 😉
Den kvällen blev vi inte så sena, dels för att vi var trötta från kvällen innan och dels för att vi visste att vi hade 40 mils resa hem från Stockholm dagen efter.
Väl i säng med lampan släckt och med tystnaden som sänkt sig både hörde och märkte vi att det gick ganska stora vågor på Östersjön eller som syrran vid ett tillfälle mumlade från sin säng “Nu gick vi på ett isberg”. Jag somnade till slut men vaknade flera gånger under natten av vågorna som slog mot skrovet och hela tiden tänkte jag “Tänk INTE på att det är fem våningar till närmsta utgång och tänk INTE på Estonia….”!
017

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. universum777

    Kyl med kryssningar, förutom Estonia. Min svärfar var chef på polisstationen här. Hälften av de kvinnliga personalen skulle få åka med den sista resan. De fick dra lott om döden!
    KRAM!!

Annons
stats